KIRIKKALE BAROSU ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONUNDAN MESLEKTAŞLARIMIZA ÇAĞRI
Tarih: 20.04.2020 | Okunma Sayısı: 1097

KIRIKKALE BAROSU ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONUNDAN MESLEKTAŞLARIMIZA ÇAĞRI

 

7242 Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile suça sürüklenmiş çocukların tahliyelerini kolaylaştırmak için bazı değişiklikler yapılmıştır.

5275 SAYILI KANUNUN MADDE 52 - GEÇİCİ 6 NCI MADDESİ AŞAĞIDAKİ ŞEKİLDE DEĞİŞTİRİLMİŞTİR.

(4) 30/3/2020 tarihine kadar işlenen suçlar bakımından, tabi olduğu infaz rejimine göre belirlenen koşullu salıverilme süresinin hesaplanmasında, hükümlünün onbeş yaşını dolduruncaya kadar ceza infaz kurumunda geçirdiği bir gün, üç gün; onsekiz yaşını dolduruncaya kadar ceza infaz kurumunda geçirdiği bir gün, iki gün olarak dikkate alınır."

1. Yeni düzenlemeyle 12 – 15 yaş arası çocukların ceza infaz kurumunda geçirdiği 1 gün 3 gün sayılacak, 15 – 18 yaş arasındaki çocukların da ceza infaz kurumunda geçirdiği 1 gün 2 gün sayılacaktır. Denetimli serbestlik süresi de üç yıl olarak uygulanacaktır.

* Bu düzenleme hükümlü çocuklar için erken tahliyeyi sağlarken masumiyet karinesi gereği henüz suç işlediği kesinleşmemiş tutuklu çocuklar için bir düzenleme yapılmamıştır.

          2. 7243 YENİ İNFAZ KANUNUYLA BİR ÇOCUK HAKKINDA TUTUKLAMA KARARI VERİLEN SUÇTAN ALMASI GEREKEN CEZADAN DOLAYI CEZAEVİNDE KALACAĞI SÜRE OLDUKÇA AZALMIŞTIR. BAŞTA ÇOCUK KORUMA KANUNU 4. MADDESİ, CEZA MUHAKEMESİ KANUNU 100. MADDESİ VE İLGİLİ ÇOCUK HAKLARI İLKELERİ GEREĞİNCE TUTUKLULUK ORANTISIZ HALE GELMİŞTİR.  

          3. ÇOCUK MÜDAFİ MESLEKTAŞLARIMZIDAN BEKLENTİMİZ SORUŞTURMA YA DA KOVUŞTURMA AŞAMASINDA MÜDAFİ OLDUĞUMUZ ÇOCUK İÇİN BİR AN ÖNCE TAHLİYE TALEP EDİLMESİDİR. LÜTFEN DOSYALARINIZI KONTROL EDİP ÇOCUKLAR İÇİN TAHLİYE TALEBİNDE BULUNUNUZ.

          DETAYLI BİLGİLENDİRME VE GEREKÇELENDİRME İÇİN KOMİSYONUMUZA BAŞVURABİLİRSİNİZ.

 

 

KIRIKKALE BAROSU

                                                                      ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU

 

 

*Bu konuda bizleri aydınlatan Av. Hatice Kaynak, Av. Murat Aydın ve Göktan Koçyıldırım’a teşekkür ederiz.

Tutuklamaya İtiraz.docx

HABERİN İNSTAGRAM VERSİYONU İÇİN TIKLAYIN

21.09.2024
AV. MUTLU KORKMAZ
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.