KIRIKKALE BAROSU AVUKAT HAKLARI KOMİSYONU YÖNERGESİ
Tarih: 4.12.2015 | Okunma Sayısı: 1319

KIRIKKALE BAROSU

AVUKAT HAKLARI KOMİSYONU YÖNERGESİ

 

AMAÇ-YAPILANMA

ÇALIŞMA  ALAN VE YÖNTEMLERİ

 

AMAÇ:

 

Madde 1-Kırıkkale Barosu ve diğer Barolar mensubu meslektaşlarımızın, Kırıkkale İlinde Avukatlık mesleğini yerine getirirken veya Avukatlık sıfatı nedeni ile adliyeler, tüm resmi ve özel kurum ve kuruluşlarda yaşadıkları sorunların çözümünde, Kırıkkale Barosu'nu yanlarında görmelerini sağlamak, hak arama mücadelelerinde yardımcı olmak, hukukun üstünlüğünü ve savunmanın bağımsızlığını göz önünde tutarak, ulusal ve ulusal üstü hukuk çerçevesinde avukat haklarının tanınması, uygulanması, geliştirilmesi ve savunulması amacıyla mesleki, akademik ve uygulamaya yönelik tespitler, araştırmalar ve çalışmalar yapmak ve Baro Yönetim Kuruluna bu yönde yardımcı olmaktır.

 

YAPILANMA :

 

Madde 2- Kırıkkale Barosu Yönetim Kurulu üyelerinin içerisinden Yönetim Kurulu kararı ile belirleyeceği bir Başkan, komisyona müracaat eden ve Yönetim Kurulu ile üyeliği kabul edilenler arasından kendi içlerinden bir Başkan Yrd. ve sekreterden oluşur. Komisyonun üye sayısı ve üyelerin belirlenmesi Yönetim Kurulu tarafından yapılır.

Başkan yardımcısı başkan olmadığı zamanlarda başkanın görevlerini üstlenir. Yazman toplantıda konuşulan kararları tutanağa geçirir.

Komisyon,komisyonda çalışma isteğini komisyon başkanına bir dilekçe ile bildiren Kırıkkale Barosu Avukatlarından Baro Yönetim Kurulunun onayı ile bir sonraki Olagan Genel Kurula kadar devam eder. Olagan Genel Kurul ile birlikte komisyonun başkan,başkan yardımcısı,sayman ve üyelerin sıfatları kendiliğinden sona erer. Yeni Olagan Kurul ile yeni secilen Baro Yönetim Kurulu Kararı ile madde 2 de belirtilen usule göre tekrar oluşumu saglanır.

ÜYELER

Tüm üyelerin planlanan çalışmaların birinde görev almalarına ve çalışma yapmalarına özen gösterilir.

Her üye, periyotları komisyonca belirlenecek günlerde nöbet tutmakla yükümlüdür.

 

TOPLANTILAR :

Madde 3-Komisyon, ayda bir defa toplanır.

Her toplantıda bir sonraki toplantı gündemi belirlenir. Bir sonraki toplantı yeri, gündemi ve öneriler toplantı saatine kadar gündeme eklenebilir. Karar yeter sayısı toplantıya katılanların salt Çoğunluğudur.

 

ÇALIŞMA YÖNTEMİ:

Madde 4-Komisyon, amacı doğrultusunda çalışma programı belirler. Program dışında çalışma yapılması düşünülen konular söz konusu olduğunda bu durum önce komisyona önerilir. Öneri komisyonda karar altına alınır.

 

ÇALIŞMA ALANLARI:

 

Madde 5-  

 

Baro tarafından Merkeze yazılı olarak sevk edilen işler.

 

Baro'ya yapılan başvurular ile işin mahiyeti ve ivediliği nedeniyle doğrudan Avukat Hakları Merkezi'ne iletilen konularda;

 

Başkan, Başkan Yardımcısı ya da Baronun belirlemiş olduğu görevli personelce Avukat Hakları Merkezi görev listesinden, olayın özelliğine göre merkez üyelerinden görevlendirme yapar. Görevlendirilen merkez üyesi, istemde bulunan Avukatın istemi konusunda yazılı başvurusunu alır, konu hakkında tutanak tanzim eder ve/veya konu hakkındaki hukuki görüşünü içeren bir rapor düzenler.

 

Görevlendirilen merkez üyesi, istemde bulunan Avukat tarafından düzenlenen başvuru formu ile tanzim etmiş olduğu tutanağı ve/veya raporu müteakip Avukat Hakları Merkezi toplantısında bir üst yazı ile Avukat Hakları Merkezi Başkanlığı'na sunar.

 

Avukat Hakları Merkezi Yürütme Kurulunun incelemesinden geçen tutanak ve/veya rapor, Avukat Hakları Merkezi toplantı gündemine alınıp görüşüldükten sonra bir üst yazı ile Baro Yönetim Kurulu'na sunulur. Görevlendirilen merkez üyesi, Baro Yönetim Kurulunca alınan kararları ve yapılan işlemleri takip ederek Avukat Hakları Merkezi Yürütme Kurulunu bilgilendirir. Görevlendirilen merkez üyesinin görevi, istemde bulunan Avukatın maruz kaldığı haksızlığın giderilmesine kadar devam eder.Avukat Hakları Merkezi, Baro Yönetim Kurulu tarafından atanacak Yürütme Kurulu tarafından yönetilir. Baro Yönetim Kuruluna karşı Merkezi, Başkan ve/veya Başkan Yardımcıları temsil eder. Yürütme Kurulu yapılan işlemler ve alınan kararlar hakkında üyelerini bilgilendirir.

 

 

 

Avukat Hakları Merkezi Yürütme Kurulu ve Üyeler en az haftada 1 kez toplanır ve toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar alır. Oyların eşit çıkması halinde başkanın oyu lehine karar verilir. Avukat Hakları Merkezi Yürütme Kurulu, Başkan, Başkan Yardımcısı, Yürütme Kurulu Üyeleri ya da Merkez Üyelerinin çağrısı üzerine her zaman toplanabilir. Baro Başkanı her toplantıya katılabilir. Toplantıya çağrı, gündem içermek koşulu ile telefon, faks, internet, elektronik posta ve her türlü iletişim aracı ile yapılabilir.

 

Mazeretsiz olarak üst üste 3 toplantıya veya almış olduğu görevlendirmeyi takip eden ilk toplantıya katılmayan Avukat Hakları Merkezi Üyesi ile ilgili durum Yürütme Kurulunca gereğinin takdiri için Baro Yönetimin Kuruluna bildirilir.

 

Eğitim çalışmaları için gerekli hazırlık ve organizasyonları yapmak, Baronun diğer kurulları ile ortak çalışmalar yapmak, Avukat Hakları Merkezi Yürütme Kurulu çalışmalarını meslektaşlara duyurmak, yapılan çalışmalar hakkında Baro Yönetim Kurulunu bilgilendirmek Avukat Hakları Merkezi Yürütme Kurulu'nun görevidir.

 

Yürütme Kurulu davetli olduğu seminer, sempozyum, panel ve sair toplantı ve davetlere Avukat Hakları Merkezi adına katılacak üyeleri Baro Yönetim Kuruluna bildirir.

 

Yürütme Kurulu, görevlendirilen Avukat Hakları Merkezi Üyesinin yapmış olduğu işlemleri her aşamada izlemek ve desteklemekle görevlidir.

 

Yürütme Kurulu gerektiğinde alt kurullar oluşturabilir ve bu alt kurullar arasında görev dağılımı yapar.

 

Yürütme Kurulu Avukat Hakları Merkezi Üyesi Avukatlar arasında eşitlik ve adil dağılım ilkesi gereğince görevlendirme yapar.

 

 

AVUKAT HAKLARI MERKEZİ YÜRÜTME KURULUNUN GÖREVLERİ

 

Yürütme Kurulu, Merkez faaliyetlerinin kesintisiz işleyişini sağlamakla görevlidir.

 

Başkan;

Toplantılara başkanlık etmek, gelen işleri Avukat Hakları Merkezi 'nin bilgisine sunmak, Başkan Yardımcıları ve Yürütme Kurulu Üyeleri arasında görev dağılımı yapmak, Yürütme Kurulunca yapılacak görevlendirmelerin koordinasyonunu sağlamak, yapılan çalışmalar ve yapılması planlanan faaliyetler ile ilgili Koordinasyondan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesini bilgilendirmek, faaliyet planını Yönetim Kuruluna sunmak, Avukat Hakları Merkezi 'nin olağan işlerinin aksamadan yürütülmesi için gerekli önlemleri almak, Merkeze iletilen şikâyet ve ihbarlarda bir veya gereği sayıda üyeyi doğrudan görevlendirmek, Yönetim Kurulu tarafından alınan kararları Avukat Hakları Merkezi'ne aktarmakla görevlidir.

 

Başkan Yardımcıları;

Başkanın katılmadığı toplantılara Başkanlık yapmak, Başkanın katılamadığı faaliyetlerde Başkanın yükümlülüklerini yerine getirmek, görevlendirmelere ilişkin koordinasyonun sağlanmasında Başkana yardımcı olmak, Baro ile olan görevlendirme ve yazışmalar ile görevlendirmelere ilişkin yapılan başvuru ve üyelerce tutulan tutanak ve düzenlenecek raporları, Baro Yönetim Kurulunca verilen kararları takip etmek, Avukat Hakları Merkezi'nin tanıtımı için yapılacak iş ve işlemleri yürütmek ve bu konularda Avukat Hakları Merkezi üyelerini bilgilendirmekle görevlidir.

 

Genel Sekreter;

Baro Yönetim Kurulu ve Baronun diğer Merkez, Kurul ve Komisyonları ile iletişim sağlayarak gerekli organizasyonları sağlamak, sosyal aktiviteleri ve diğer organizasyonları düzenlemekle görevlidir.

 

 

 

Yazman;

Avukat Hakları Merkezi dosyalarını düzenlemek, toplantı hazırlığı yapmak, Başkan tarafından önerilen gündemi hazırlamak ve üyelere zamanında ulaşmasını sağlamak, toplantı tutanağı oluşturmak, Baro ile yapılan yazışmaları arşivleyerek saklamak, karar defterini tutmak ve imzalatmak, toplantıya katılanları tespit etmek, ve devam çizelgeleri tutmak, talep, şikayet ve önerileri kayıt altına alıp Yürütme Kuruluna sunmakla görevlidir.

 

Sayman;

Merkezin akçalı faaliyetlerine ilişkin hesapları tutmak, yapılan görevlendirmelerle ilgili Avukat Hakları Merkezi üyelerine yapılan ödemelerin kayden takibini yapmak, bu konuda Yürütme Kuruluna bilgi vermekle görevlidir.

 

AVUKAT HAKLARI MERKEZİ ÜYELERİNİN GÖREVLERİ

 

Avukat Hakları Merkezi üyelerinin görevleri ve faaliyet konularına uygun şekilde hareket etmek,

 

Avukat Hakları Merkezi kurul toplantılarına katılmak,

 

Oluşturulan alt kurullarda görev almak,

 

Görevlendirmelerin sonucunda tutanak ve/veya rapor tanzim ederek üst yazı ile takip eden ilk toplantıda Merkez Başkanı'na sunmak ve Merkez üyelerine bilgilendirme yapmak,

 

Görevlendirme konusu ile ilgili Yönetim Kurulu'nca alınan kararları ve yapılan işlemleri takip ederek Avukat Hakları Merkezi'ni bilgilendirmek,

 

İvedi işlerde Merkez Başkanının vereceği görevleri yerine getirmek,

 

Görevlendirme konusunun adli ve idari mercilere şikâyet konu olması halinde görevi son aşamaya kadar sürdürmek ve Avukat Hakları Merkezi Yürütme Kuruluna gecikmeksizin bilgi vermek,

 

Avukat Hakları Merkezi'nin etkin, disiplinli çalışması için katkıda bulunmak.

 

 

İLCE GÖREVLENDİRİLMELERİ

Avukat Hakları Merkezi üyesi bulunmayan ilçelerde Avukat Hakları Merkezi Başkan veya Başkan Yardımcısı tarafından bölgede bulunan bir Avukat doğrudan Avukat Hakları Merkezi üyesi sıfatıyla görevlendirilebilir.

 

 

 

YÖNERGEDE HÜKÜM BULUNMAMASI HALİ

 

Bu yönergede hüküm bulunmayan hallerde Avukatlık Kanunu, Meslek Kuralları, Kırıkkale  hükümleri uygulanır.

NÖBET SİSTEMİ:

Madde 6-Üye Avukatlar komisyona yapılacak başvurulara cevap vermek, hukuki yardımlarda bulunmak üzere üye sayısına göre hazırlanacak nöbet listesine katılırlar.

Nöbetçi avukat, müracaatçı ile vekil-vekalet ilişkisine giremez,bir başka avukat ile başvurucunun vekil — vekalet ilişkisine aracı olamaz.

 

KOMİSYON GELİRLERİ:

Madde 7 - Komisyonun, yukarıda bildirilen amaçlan doğrultusunda çalışması için gerekli giderleri karşılamak üzere ihtiyaç duyacağı parayı komisyon belirler.

Gerekli giderler Kırıkkale Barosunun Yönetim Kurulunun uygun bulması halinde tahsis edeceği kaynakla temin edilir.

 

YÜRÜRLÜK:

 

Madde 8-Bu yönerge Kırıkkale Barosu Yönetim Kurulu'nun kabulü 02.12.2015 tarih ve 843 sayılı kararı ile yürürlüğe girer.

20.09.2024
AV. MUTLU KORKMAZ
BARO BAŞKANI

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.