8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI
Değerli Meslektaşlarım ve Basın Mensupları ,
Bildiğiniz üzere bugün yani 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kadınların eşit işe eşit ücret talepleriyle 1857 yılında, adalet, barış ve eşitlik için başlattıkları uzun soluklu mücadelelerinin simgesi olan, hakları uğruna can verdikleri gündür.
Ancak günümüzde 8 Mart gerek dünyada, gerek ülkemizde maalesef erkek şiddeti gölgesi altında ve bu şiddete karşı mücadele günü gibi algılanmaktadır. Bugün 1857 yılında başlayan kadınların eşit hak mücadelesi ilerlemek şöyle dursun toplumda yaşama hakkı elde etme mücadelesine dönüşmüştür.
Özellikle ülkemizde son yıllarda ayyuka çıkan şiddet, ensest, cinayet, tecavüz vakaları bize toplumun nereye gittiğini sorgulatırken aynı zamanda vicdanlarımıza da derin yaralar açmaktadır.
Öldürülen her bir kadın kardeşimiz hakları yolunda mücadele ederken, şiddete karşı koyarken öldürülüyor ve yıl yıl ay ay tırmanan kadın cinayeti sayısı, kadınların hak mücadelesi devam ederken devletin ödevlerini ve kadınlara karşı görevlerini yerine getirmediğini gösteriyor. Bir gün dahi kaybetmeden kadın hareketinin tüm talepleri yerine getirilerek gerekli önlemler alınmalı, düzenleme ve uygulamalar yapılmalıdır.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine göre sadece 2015 yılında 50 kadın evliliğini, 15 kadın ilişkisini sonlandırmak isterken 130 kadın ise kendi hayatına dair bedensel, toplumsal ya da ekonomik bir başka hakkını kullanmak isterken öldürüldü. Tüm Türkiye’yi ayağa kaldıran Özgecen Arslan’ ın ölümü ise adını duyurabilen ; duyabildiklerimizden sadece bir tanesidir. Türkiye tarafından 2011’de imzalanan ancak uygulanması için gereken yönetmeliğin 2014’te yazıldığı İstanbul Sözleşmesi’ne göre kadınların hak mücadelesinde önünün açılması için devletin her türlü imkanı kullanarak her önlemi alması gerekmektedir. Ancak bu konuda somut adımlar atılmamıştır ve kadın cinayetleri oranı giderek artmaktadır.
Sadece 2015 yılında 303 kadın kardeşimizi kadın cinayetlerine kurban verdik. Yine Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Verilerine göre ‘’2016 Ocak’ta 36 kadın kardeşimiz erkekler tarafından öldürüldü. Son yıllarda bir ay içerisinde en çok kadını, kadın cinayetlerinde kaybettiğimiz bir ay oldu. Öldürülen 36 kadından 24’ünün çocuğu vardı, 15’i evliydi, 14’ü ise hem evli hem çocukluydu. Kadınlar en çok eski veya mevcut kocaları ile erkek arkadaşları ve oğulları tarafından öldürüldü. Kadınlar hayatlarına dair iradelerini geliştirip kullandığı ve en üretken dönemleri olan yaşlarda öldürüldü: 20 kadın, 16 ile 35 yaşları arasındaydı. Kadın cinayetlerinin %50’si ateşli silahlarla işlendi.’’
Artık yapılması gereken, kadın cinayetine ve kadına karşı işlenen suçlara onay verir nitelikteki indirimleri, cezasızlığa son verecek ve caydırıcılığı arttıracak şekilde düzenlemek, kadın cinayetlerini durduracak kadını koruyan komisyonlar, politikalar üretmektir. Kadın cinayetlerinin olmadığı bir ülke ve bir yıl, ancak kadından yana bütün gereklerin yerine getirilmesiyle mümkündür.
Biz Kırıkkale Barosu ve Kadın Hakları Komisyonu olarak öldürülen her kadın kardeşimizin davasına müdahil olduğumuzu, gerek insani gerek hukuki olarak her türlü yardım ve destekte bulunmak üzere hazır olduğumuzu, sorunun çözümüne yönelik atılacak her türlü somut adımda tüm kadromuz ile çalışmaya hazır bulunduğumuzu belirtmek isteriz. Bundan sonra kadına karşı şiddetin, cinayetin ve bunların önüne nasıl geçileceğinin değil hak ve adalet arayışının ve bu arayışın nihayete kavuşmasının kutlandığı 8 Martlara kavuşmak en büyük arzu ve temennimizdir.
Bu vesile ile Siz değerli meslektaşlarıma ve sesimizi duyurarak her zaman yanımızda olan siz değerli basın mensuplarına teşekkür ederek basın açıklamamızı sonlandırıyorum. 8 Mart Dünya Kadınlar Günümüz kutlu olsun.
KIRIKKALE BAROSU KADIN HAKLARI KOMİSYONU