2011-2012 Adli Yıl Açılışı
Tarih: 4.11.2011 | Okunma Sayısı: 2493

BARO BAŞKANI AV. AYHAN YILMAZ' IN 2011-2012 ADLİ YILI AÇIŞ KONUŞMASI

2011-2012 adli yılının tüm vatandaşlarımıza ve ülkemize hayırlı olmasını dilerim. İnsanların huzur ve barış içinde güvenle yaşaması için var olan hukuk ve adalete hizmet eden ve aramızdan ayrılarak ebediyete intikal eden tüm hukukçu ve adli emekçilerini rahmetle anıyorum.

Yine son zamanlarda artan terör ve bölücü faaliyetler neticesinde şehit olan tüm askerlerimizi rahmetle anıyor ailelerine başsağlığı diliyorum. Kırıkkale barosu olarak Devletin Bölünmez birliğine yönelik saldırıları ve terörün her türlüsünü şiddetle kınıyoruz.

Yargının temel hedefi ve amacı, vatandaşlarımızın devlete ve dolayısıyla yönetime güven duydukları, kişiliklerini korkusuzca geliştirebildikleri, bireyin kendini güvende hissettiği, hak arama özgürlüğünden yararlanabildiği, yargının bağımsız ve tarafsız olarak güvenceli çalışabildiği hukuk devleti ve hukukun mutlak üstünlüğü ilkesine dayanan devlettir.

Hukukun üstün olduğu hukuk devletinde, özgürlükleri hukuk güvence altına alır. Bir ülkede hukuk ve adalet varsa özgürlükler güvence altına alınmış demektir.

Her adli yıl açılışında, Ülkemizin adalet sisteminde, kendi gözlemlerimize göre eksik bulduğumuz yerleri, hatalı uygulamaları eleştirdiğimizi sizlerin de en az bizim kadar iyi bildiği bir gerçektir.

Bu adli yıl açılışında geçen yılların aksine eleştirilecek bir şey bulamamayı inanın çok isterdim. Ancak ne yazık ki; bu yılda geçen yıllarda olduğu gibi ülkemizin adalet sisteminde pek çok sıkıntının mevcut olduğu görülmektedir.

Ülke ve meslek sorunlarının arttığı bugünlerde her adli açılış yıldönümünde olduğu gibi mutlaka çözümlenmesi gereken sorunlarımızla yine baş başayız.

Tüm uyarı ve eleştirilerimize karşın bu yıl yine yargı sorunlarının çözülemediği aksine giderek daha da yoğunlaştığı bir adli yıl açılış törenini yaşamaktayız.

Ülkemizin güncel sorunları dikkate alındığında, bağımsız yargı, gerçek hukuk devleti ve eksiksiz demokrasiyi oluşturma yolundaki sorunlarımızın daha da ağırlaştığını belirtmekten üzgünüz. Demokrasimizin eksiklerini gideremediğimiz, gerçek hukuk devletini oluşturamadığımız içinmesleki anlamda yaşadığımız sorunları pek yadırgamıyoruz. Demokrasimiz geliştikçe, adil yargılanma hakkı ve bu hakkın ayrılmazı olan savunma hakkı bilinci de gelişecektir.

Avukatlık Kanununda yasa maddesi ile belirlenen; baroların protokoldeki yeri, avukat kimliğinin resmi belge niteliğinde olması gibi düzenlemelerin fiilen uygulanamamasından Ceza Muhakemeleri Kanununda açıkça belirtilen avukatın vekâletname ibraz etmeden dosyayı inceleyebilme hakkının yönetmelikle geri alınmasına kadar birçok konuda avukatın hak ve yetkileri tanınmamakta ve ne yazık ki yemokrasimizin eksiklerini gideremediğimiz, gerçek hukuk devletini oluşturamadığımız içinmesleki anlamda yaşadığımız sorunları pek yadırgamıyoruz. Demokr adına yaşanan bütün olumsuzlukları şiddetle kınıyoruz. Binlerce meslektaşımızın bu haklı tepkisini adli yıl açılış törenine katılmayarak göstermek yerine, siyasi iktidarın demokratik kitle örgütleriyle daima dialoğ içerisinde olması gerektiğinin takipçisi olacağımızı göstermek amacıyla açılış töreni tertip ettiğimizi, her platformda 'paralı uyap, yargı bağımsızlığı, KHK ile yargı organı düzenlemesi yapılması, yargı eliyle temel hak ihlali' ve mesleğimizi hedef alan diğer bütün hukuka aykırı uygulamaları dile getirmeye devam edeceğimizi bildiriyoruz. Gerçek demokrasiye, hak ve özgürlüklerin savunucusu biz avukatların kararlı mücadelesi sonunda er yada geç kavuşacağımıza duyduğumuz sonsuz ve sarsılmaz inançla bütün meslektaşlarımızın yeni adli yılını kutluyorum.

Saygılarımla.

Kırıkkale Baro Başkanlığı

19.09.2024
AV. MUTLU KORKMAZ

© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.